Rabu, November 04, 2015

Perginya Seorang Adik, Boboy - Entry Sedih




Assalamualaikum semua , baiklah , maaf aizat dah jarang sangat sangat update blog ! muahahahahha . Yelah form4 , macam-macam hal , exam akhir tahun lagi , jumaat ni last paper , addmath paper 1 and paper 2 , masyallah 😭 hahahaha .

Apa-apa pun adik yang aizat mention dkt tajuk tu sebenarnya kucing aizat ,  boboy .

Ok , Mesti tertanya-tanya kenapa setelah sekian lama tak update blog , tiba-tiba aizat update ? hahaha . Ok baru je berlaku tadi , aizat dah lepaskan boboy iaitu kucing parsi hitam gebu mel mel aizat dkt kawan abang Aaifaa .

Nak kasi gambar , tapi disebabkan masalah computer dkt bilik aizat dah dibukak . Sebab meja study sempit , susah nak study . Jadi itu jugak merupakan alasan kukuh kenapa aizat dah lama tak update blog hahaha . Sekarang update pakai apa ? hahahaha sekarang ni aizat update blog pakai Phone . Act first time dan tak sangka boleh update . Kalau tahu sebelum ni boleh update , dah lama aizat update semua luahan hati hari-hari 😂 hahahaha .

Ok , kisah boboy ni , masa umur dia 3 bulan , ayah beli dia dengan harga murah . Sebab dalam adik beradik boboy , boboy hitam , kira mcm harga dia rendah la . Kejam manusia menilai dari rupa ! hahaha . Ayah memang nak cari kucing parsi pun , masatu memang dah ada kucing siam , putih cokelat . Comel sangat bernama mikey . hahaha . Ok lepastu ayah pun call penjual
boboy . Ayah masatu terjumpa dkt Mudah.my . So ayah pun deal nak jumpa dkt stesen minyak petronas , tapi lupa dkt mana . hahaha masatu sek rendah lagi . Lepastu masa bawak masuk kereta , dia bising gila , mengiau je , hahaha . Lepastu masa bawak dkt rumah lama , dkt taman idaman . Dia malu-malu . Masuk bawah sofa hahaa .

Masatu mampu la , sebab badan dia kecik hahaha . Then kiteorg jaga boboy sampailah tadi 😭😭😭 , sekarang dah pindah rumah dkt Serendah Utama , dan aizat pun dah berumur 16 tahun . Gosh lamanya boboy hidup haha . Ok tujuan utama nak kasi boboy dkt orang , sebenarnya takde siapa nak jaga dia , mean ada je makanan hari hari , cuba dia takde sapa nak belai , sebab semua busy . Mak busy , ayah busy , lepastu aizat busy dengan hal sekolah . Akak-akak semua belajar dkt universiti. Memang kesian dkt dia .

Dan baru-baru ni dia pun dah mula buat perangai . Merajuk sikit dia kencing dkt baju yang belum dilipat . Lepastu dia berak dkt pasir khas , dia taburkan pasir tu. Dan akak sulong aizat insyallah akan dapat baby baru . Baby kedua , jadi mak risau sebab bulu kucing ni bahaya untuk baby . Dan aizat pun sebenarnya alah dengan bulu kucing , nanti mata gatal , bersih mcm nak gila hahaha .

Semalam dapat tahu ayah nak cari penjaga , jadi semalam dah start rasa lain macam je hati aizat haha . Then pagi tadi . Opss petang hahahha , bangun lewat hahahah . Petang tadi dapat tahu ada orang nak ambil dia tadi . Risau jugak kalau-kalau dapat penjaga yang kejam , pukul kucing hmm . Sebelum tu memang belai-belai dengan dia , selfiee , snap gambar dia banyak-banyak huhuhu .

Tadi masa aizat tengok penjaga baru tu , gayanya memang meminati kucing , tambahan dia ada 10 ekor kucing dan dia jugak mcm orang yang kaya . Hahahhaa , maksudnya boboy akan happy :') . Mak peluk akak tu dan cakap "jaga boboy elok-elok" . Lepastu mak tak kasi akak tu tukar nama dia , biar kekal jadi boboy . hahaha .

Amat terasa kehilangan 😭😭 hmmm rindu boboy hahaha .

*Nanti bila on computer , aizat post gambar-gambar boboy ok" haha

Sabtu, Julai 11, 2015

Pertandingan Clap For Health Antabax ( Tepukan Kesihatan )



Assalamualaikum pembaca semua !!

Kami daripada kumpulan The Skies ( Saya , Syahirah Zul Hisyam , Nur Ninanisa , Syahmi Halim ) mewakili SMK Serendah untuk bertanding .

Siapa yang mempunyai akaun Facebook mari ramai-ramai tolong vote video kami yang telah hasilkan di " The Skies- Smk Serendah " . *click*  .

Lihat di kiri video dan *click* vote .. Thanks yang vote ;)))) .

Kalau sudah vote , sila tinggalkan mesej di ruanggan comment di entry ni untuk saya melawat dan follow blog korang :"D hehehe.

Khamis, Julai 09, 2015

No Title


Assalamualaikum semua pembaca .

Harini aku bukan nak update pasal pengalaman mengembirakan , aku nak update pengalaman yang agak sukar buat aku .

Aku memang dilahirkan sebagai seorang yang agak riang , sporting , dan jenis kawan semua orang , tak kira la orang tu hitam , putih , hijau , gemuk , kurus atau halimunan sekalipun . Aku memang kawan semua orang .

Tapi keutamaan aku sekarang adalah "PEREMPUAN" .


Aku memang ada ramai kawan perempuan . Tapi yang paling aku lemah adalah bila orang perempuan yang aku selesa berkawan , berkongsi rahsia , berkongsi kenangan , berkongsi masalah , dia ingin berkongsi hati dengan aku . You know what I mean ? , hmmm yaa , dia luahkan yang dia suka aku .

Aku kalau dalam situasi ni , aku akan terdiam seketika . Aku akan gelak kecil dalam hati aku . Dan persoalkan , KENAPA AKU ???!?!?! . Almaklum aku agak sakai , selekeh , entah apa apa . Kenapa pilih aku ?? Aku takda masa untuk bercinta mahupun bercinton atau bercintin , tidak sama sekali terlintas dalam hati aku untuk bercinterr . Aku baru umur 16 tahun kot , aku lebih tumpukan study aku yang kian merosot , addmath , fizik , bio , kimia aku yang agak sukar untuk difahamkan daripada aku nak fahamkan hati perempuan .

"Aaizaatt , kau jaga-jaga sikit , sebab perempuan ni hati dia lembut , walaupun muka kau tak sekacak mana , tapi kalau hati perempuan tu dah jatuh , dia akan jatuh betul-betul" kata-kata akak aku

Dan yang paling dilema dalam hidup aku adalah , terima atau tidak , bahagiakan dia dengan penipuan atau deritakan dia dengan penolakkan ?

Aku sayang semua kawan aku .

Adakah wajib bagi perasaan sayang diselesaikan dengan hubungan "couple" ?

Bagi aku tak , sayang ni memang lumrah manusia akan ada , so kalau kau sayang kawan sejenis jantina kau . Adakah kau perlu couple dengan dia ? Yess kau akhirnya faham !!

Jadi aku rasa lebih selesa jadi kawan , kalau ada jodoh , kawin , kalau takde kawan ..

Aku memang jenis cepat kasihankan orang , dia kawan aku , dan aku sayang dia , aku taknak dia disakiti , jadi takkan aku nak sakiti dia ?

Jadi adakah perlu aku terima dia dengan penipuan ??
Ohhh nahhh !! . Aku kira macam dah anianya dia.

Jalan penyelesaian yang aku akan buat adalah dengan JAUHKAN DIRI DARI DIA.

Adakah aku kejam ? bagi aku tak . sebab aku tengah usahakan dia dari melupakan aku . Aku rasa itu perlu.

Apa perlu buat kawan kawan suka kita ? Apa perlu lakukan , Suka kawan sendiri , Suka sahabat sendiri , Suka sahabat karib , Kawan suka kita , Apa perlu buat .

Sabtu, Jun 20, 2015

Salam Ramadan .




Assalamualaikum  ! Salam ramadan semua !!!

Lama gila nak mateh aku tak update blog kesayangan aku ni , entah kenapa ? hahaha . Mungkin sebab bulan exam masatu . Sebulan aku exam , tambahan kem nilam daerah .. Cuti pulak sibuk dengan latihan choral speaking . Haiyoooo . Bila dah habis cuti sibuk semak paper exam , hahahaha.

So , atas kejayaan aku untuk meng"update" blog ni , aku nak ucapkan kepada semua pembaca selamat berpuasa .. Selamat mengumpul pahala , beramal , bersedekah , meninggalkan perkara lagha , terawih dan perkara2 yang mulia yang bukan sahaja patut buat di bulan ramadan , tapi patut juga dibuat pada bulan-bulan yang lain .

Baiklah , untuk pengalaman aku berpuasa tahun ni . Agak ganjil . Sebab apa ? Sebab aku tak dapat feel ramadan macam tahun tahun sebelumnya . Tup Tap Tup Tap masa berjalan , aku bertanya kepada kawan aku , "weh , khamis ni ke puasa?". Nampak tak ketidakheran aku ? dan aku tak semangat macam tahun sebelumnya , dimana aku akan dengar pengunguman puasa di TV sedangkan dah tahu mamang keesokan harinya puasa , hahaha. Dan tak macam tahun lepas , setiapkali nak berbuka , kami akan tweet dan mention kekawan dan tulis "happy iftar" , klasss gituh haha .

Tup Tap Tup Tap , aku digerakkan bangun sahur , dan berpuasa . Serius langsung tak rasa macam puasa , sebab aku memang dah terbiasa dengan kitaran hidup aku . Bangun pagi , pergi sekolah , tak pergi kantin untuk rehat , balik tengah hari , tak lalu makan ,  pukul 9 malam baru makan . Jadi aku dah terbiasa sehingga
aku langsung tak rasa mcm puasa masa hari pertama aku berpuasa tahun ni .

Semangat raya ? hahahhahaha , aku tak rasa semangat untuk beraya , aku hanya tak sabar nak beli baju , dan kumpul duit raya je . Almaklum nak cukupkan duit simpanan aku untuk upgrade ke iphone user , hikss .

Jadi , itu sahaja pengalaman puasa aku yang agak hambar tahun ni . Tapi takpe , kita puasa sebulan , so banyak lagi hari untuk aku mencari pengalaman yang menarik . Serius rindu gila kekawan aku !!! , tahun lepas pergi terawih sama-sama . best jee , tapi tahun ni , ramai kawan aku yang pergi ke asrama .. Hmmm , miss them .

Itu sahaja yang dapat aku kongsikan , maaf agak hambar , hehhee , selamat berpuasa !! .


Rabu, Mei 13, 2015

The Living Photograph by Jackie Kay - An Analysis




One of the poems that is required to be taught is The Living Photograph by Jackie Kay.

Since there are no reference books yet, yours truly had so much free time to spent 'coz she's no longer planning the wedding of the year.  You're welcome.

***


The Living Photograph


My small grandmother is tall there,
straight-back, white broderie anglaise shirt,
pleated skirt, flat shoes, grey bun,
a kind, old smile round her eyes.
Her big hand holds mine,
white hand in black hand.
Her sharp blue eyes look her own death in the eye.


In the photograph, the persona's supposedly "small' grandmother is "tall'.  Her hunched back grandma (hence the word "small") was still youthful and "straight-back" and so she looks "tall" in the photo.  "Straight-back" could also signify she was poised and composed.  She is wearing a "white broderie anglaise shirt" and a "pleated skirt" which shows she was a woman of class, upper or middle.

She was a kind and loving person "kind, old smile..." and she accepted and loved the persona unconditionally - "Her big hand holds mine, white hand in black hand".  See Jackie Kay is half Scottish, half Nigerian, and she was adopted by a Scottish family.  The persona could be Ms Kay herself, or a character that she wants to portray as biracial, hence the "white hand in black hand".

The persona's grandma was a fiercely brave person, a person who wasn't afraid of death - "Her sharp blue eyes look her own death in the eye."

Note that her *spoiler* grandma is dead, and yet she refers to her in present tense.  This shows that she is alive in her heart, and that the state of her grandma in the photo is how she wants to remember her.

It was true after all; that look.
My tall grandmother became small.
Her back round and hunched.
Her soup forgot to boil.
She went to the awful place grandmothers go.
Somewhere unknown, unthinkable.

However, the persona's grandma didn't stay like that in the photo.  She started to grow older and develop a hunch back.  Dementia set in - "Her soup forgot to boil". And in the end, she died - "She went to the awful place grandmothers go."  As a kid, the persona didn't understand what that place was, it was just "unknown" and "unthinkable".

Note that in this stanza, the persona refers to her grandma in past tense when describing her actual state before dying.  As the grandma is described in past tense, this also shows that the persona is over the tragedy; and that this small, hunched back senile woman that was her grandma is now dead.

But there she is still,
in the photo with me at three,
the crinkled smile is still living, breathing.

Nonetheless, despite watching her grandma growing old and die, the memory of her still lives on.  The persona doesn't want to remember her grandma as old and senile, but she wants to remember her as how she was in the photo with her when she was three years old - poised, loving and fierce.  She will always be alive in her heart and the good memories will live on, noted by the use of present tense once again.

Two themes are clearly seen here.  One, it is the positive image people create in remembrance of a departed person.  The persona wants to remember her grandma as how she was in the photo, not the days before she died.  When our loved ones die, we no longer see the ugly side of a person, whether their physical appearance before dying (aging, diseased,bad plastic surgery), their horrible attitude (was a bitch/dick) or bad habits (substance abuse).  We will remember them in their prime age, the great things about them and their contribution to society.  Look at how all those hated, heavily criticised drug abusing, trash-talking, plastic surgery-loving celebrities are being revered and paid homage to only when in death.  We forget and forgive all their shortcomings, unfortunately, only when they die.

Another theme is the coping with grief and loss.  And one way to cope with grief and loss is to hang on to the good memories of a person, instead of remembering the painful way he or she died.  The persona who was struck with grief by the loss of her grandma found a way to cope with it - which is to keep it in her heart that although her grandma is not with her anymore physically, she is still alive in her heart.  This is probably the best way to deal with loss, by telling ourselves that even though that person is not with us anymore, he or she will always be with us in spirit.  Believing in it brings comfort and closure.

***

By :  http://amandachristinewong.blogspot.com/

Rabu, Mei 06, 2015

Masalah Tak Boleh Tidur Lepas Study Lewat Malam


Assalamualaikum , hi guys !

Kononnya nak study awal , dari pagi . dan .......



"Im going to destroy your future." cakap telefon kepada Aaizaatt Azhar.

Hahahah , jadi aku start study malam ..

Now 6.09 a.m and i still cant sleep . My fault bcs take to much coffee . hahaha . Dari pukul 9 malam study sampai pukul 1pagi . lepastu tidur dan kononnya bangun pukul 3 untuk sambung study . buttttt , dah cuba untuk lelapkan mata , tapi tak boleh .

# TIPS UNTUK STUDY MALAM DENGAN SEGAR .

1. Buat coffee satu jug .
2. Buat kaw kaw memang gila pekat .
3. Isikan dalam botol air dan masuk dlm peti ais .
4. Minum semasa study malam , rasa haus je minum , dan minum sampai habis .

Dan anda akan merasakan kesegaran yang superb pada waktu tersebut .

 !!!AMARAN !!!
Saya tidak akan bertanggungjawab atas kesulitan untuk tidur selepas itu . hahahahahahaah

Menyesal jugak ikut tips ini , hahaha sampai kesudah tak tidur.

# TIPS UNTUK RASA MENGANTUK.

1. Tengok TV atau meneroka internet dlm keadaan gelap , ini akan membuatkan anda rasa teramat ngantuk.
2. Kalau tidak berjaya cuba untuk membaca buku-buku ilmiah . Tidak digalakkan membaca buku cerita , takut ketagih sampai tak sudah membaca hahahha .
3. Kalau tak boleh jugak , cuba untuk membuat latihan addmath , bila dapat soalan aneh , mesti akan terasa ngantuk . hahaha


Ya Allah , dan 6.30a.m . Ni adalah masa sepatutnya aku mandi dan bersiap ke sekolah . Haihhhh !! exam nak dkt !!! Nanti mengantuk !! Tak faham cikgu ajar apa !!! AIZATTTT !!!!!!!


Rabu, April 29, 2015

#BloggerTalk : Ciri-Ciri Pasangan Idaman.


Assalamualaikum .. Hai !!

Baiklah , untuk pengetahuan semua ni baru first time aizat buat #BloggerTalk , hehehe . Almaklum , aizat pun baru je dalam group SahabatBlogger ni .

Tajuk #BloggerTalk minggu ni ialah ciri-ciri pasangan idaman. Cehh , baru 16 tahun dah nak berpasangan . ceh ceh ceh . hahaha . Well namapun pasangan idaman , so antara ciri-cirinya ialah :

1. Bijak
Now isu yang sedang hangat diperkatakan mengenai peserta dewi remaja iaitu Mawar Rashid yang dikatakan Beauty without brain hanya kerana tidak tahu maksud GST , korang ni tahu ke apa itu GST ? Tak Tahuuu ?!?!?!?! . Okay Klik SIIIIINIIII   Well rasanya semua orang nak perpasangan dengan perempuan/lelaki yang bijak kan ?? tipulah kalau tidak . Even dia ditempatkan di dapur dan menjadi suri rumah sepenuh masa sekalipun , otak tersangatlah penting .

2. Tinggi
Aizat suka perempuan yang tinggi . Aizat punya tinggi sekarang 180cm , so kalau boleh nak perempuan yang tinggi dalam 170cm +. Hiiksss , Entahlah , kenapa aizat suka perempuan tinggi ni . Ala ala model maybe ? hahhaha . Aizat tak mintak banyak , kalau dapat iras iras Emma Watson jadilah . hahaha

3.Kelakar
Yeahh ! aizat ni merupakan orang yang tersangatlah kelakar dan gila , kesakaian aizat boleh dikatakan seakan pelajar PPKI yang mendapat anugerah pelajar terbaik . Terkinja-kinja , hahaha . So dalam masa yang sama aizat ni akan control gila aizat bila depan orang yang aizat tak kenal . Wahai bakal pasangan ,jadilah seperti saya ! hahaha

4. Hormat orang tua
Walaupun aizat yang jenis sakai-sakai . Aizat pandai jaga hati orang tua . So aizat nak bakal pasangan aizat pun sedemikian . SWEEEETTT !! hahaa

5.Muka lawa/comel
Ni pentinggg , kalau nak berpasangan sampai berpuluh tahun wajib lawa , hahaha . k gurau , aizat tak kisah sangat tak lawa ke , tak comel ke , asalkan faham aizat sudah . Tapi kalau dapat yang lawa dan comel, apa salahnya , kira mcm bonus la ! hahaha .

6.Solehah
Yeahh ! ini penting . Aizat nak yang solehah , tahu hukum , haram , halal semua . Taat Allah dan ibubapa . Jaga aurat . Jaga solat dan tahu batas pergaulan .

Ok itu saja kot , before nak berpasangan , ilmu kene banyak di dada . jadi . Aizat nak sambung study , 12/05/2015 dah mid year exam , wish me luck guys !!! .


Isnin, April 27, 2015

Kem Perdana ke-2 SMK Serendah 2015


" AMARAN ! ENTRY KALI NI BANYAK GUNA AYAT LEPASTU."


Assalamualaikum guys !! ,

Balik je dari kursus pemilihan tokoh nilam , terus kemas beg untuk ke kem perdana kedua . Bayangkan , hanya 30 ringgit , sangat berbaloi . Aku bawak beg yang agak besar , bwk lampu suluh , selimut, alatan mandi , baju , kain tutup mata untuk aktiviti burung hantu .

Kem tersebut dijalankan di sekolah kami je , tak gerak jauh sbb tujuan utama kem ni untuk naikkan markah koko , sbb nanti semua dapat sijil . Pada mulanya nak dirikan khemah , tapi atas faktor musim hujan , haaa now masa update entry ni pun tgh hujan . Jadi terpaksa tidur dalam kelas je .

Aktiviti pada mulanya fikir mesti membosankan , yelah , dkt sekolah ada apa je kan ? tapi rupanya jangan pandang sebelah mata , sumpah best gila !!!!!!!

First datang 7:30 Pagi , daftarkan diri dan taklimat . lepastu dibahagikan 7 kumpulan . Kumpulan kami yang ke-7 dinamakan SKIES . hahaha . Sebenarnya aku kumpulan 1 , tapi aku usha kumpulan 7 kekurangan orang , terus aku loncat hahaha . Lagipun kumpulan 7 ramai geng aku .

Lepastu pukul 9 ada makan pagi , then aktiviti ke pusat pengakap , belajar cara membuat perangkap haiwan dan perangkap burung untuk ikhtiar hidup dlm hutan , srs best ! . Lepastu pergi ke pusat bulan sabit merah untuk belajar cara mengikat tangan orang yang patah , senang dan berguna . Lepastu pergi ke pusat kadet polis untuk belajar cara tgk kompas .

Sepatutnya haritu kami hanya pergi ke 3 pusat sahaja , tapi ada cikgu paksa kami untuk pergi ke pusat dieorang iaitu pusat kadet remaja sekolah . Belajar cara buat tripot , forpot , and banyak lagi . Lepas habis pergi 4 pusat , kami lambat sampai ke dewan . Walaupun kami lambat , ada yang lebih lambat , dan mereka hanya pergi ke 3 pusat . Mereka ditolakkan markah , huihuihui hahaha . Cikgu marah kami pula sebab tak ikut arahan , sbb pergi ke 4 pusat .

Lepastu makan tgh hari dan solat zohor , lepastu sambung pergi ke pusat kadet remaja sekolah , dan buat aktiviti yang sama iaitu buat tripod dan forpod . terpaksa walaupun dah buat . Then pergi ke pusat puteri islam untuk bermain permainan . Rehat , Solat asar , minum petang . Lepastu ada aktiviti naik cerun bukit dkt bukit SMK Serendah . Satu bukit senang je naik , bukit kedua susah sikit , bukit ketiga terpaksa menggunakan bantuan tali untuk naik , lepastu jalan atas bukit dan turun bukit dengan mengelongsorkan badan . Lepastu ada lalu atas 2 besi , then merangkak atas pasir , lepas pasir merangkak atas lumpur pulak. Bau macam lembu , srs hahah.

Lepastu kene masuk dalam gelong yang diikat di atas pokok , jalan depan sikit , kene masuk dalam tayar lori yang kosong , agak sukar untuk orang yang berisi , tapi alhamdulillah senang je buat aku , lepastu lagi sekali lalu dalam gelong .

Lepas kami siap , kami perlu bersihkan diri dari lumpuh , dan pergi makan malam . Lepastu siap untuk solat magrib . Lepastu bacaan yasin dan solat isyak . Lepastu ada tazkirah . Lepas tazkirah ada minum malam dan buat aktiviti burung hantu . Lepas habis burung hantu dalam pukul 1 mcm tu , balik ke kelas dan tidur .

Sebelum tidur , cikgu nasihatkan supaya ajak member sekurangnya 2 orang untuk pergi ke tandas bila lewat malam , aku terjaga masa tidur sebab tak tahan kencing. Aku gerak member aku Halim , dan dia hanya ckp , HAAA ?? MALAS LAAA , aku gerak lagi , dia ckp , APAA ??? dan sambung tidur , aku hanya redha dan terus pergi sorang-sorang sebab tak tahan sangat , alhamdulillah takde penampakan apa apa makluk yang aneh ., hahahah .

Kami digerakkan untuk mandi dan solat subuh ,  lepastu ada program apa tah , tak igt , sbb aku tidur dalam surau dalam keadaan duduk . hahaha. Lepastu pukul 7 keluar surau dan makan pagi . Lepastu ada senam aerobik dan kene berkawad kaki di tapak perhimpunan mengikut unit berunifom . Lepastu makan tghhari dan solat zohor.

Lepas tu pergi sambung untuk ke pusat tunas puteri untuk memasak telor dan nasi , hanya menggunanan air , plastik , bekas air kotak, dan mancis , alhamdulillah kami berjaya . Dan pergi ke pusat bomba untuk belajar cara mengangkat , membentang , dan mengulung hos bomba .

Dan lepastu ada explorace , cara kami untuk pergi ke pusat persinggahan hanya menggunakan kompas dan diberikan sudut bearing. Ikut kompas dari astaka sekolah dan kompas tunjuk arah dewan , pergi ke dewan dan aktivitinya ialah mencangkung dan menanyikan lagi sekolah , lepastu kene baring dan ikat tali kasut untuk buat satu barisan yang panjang . Lepastu guna bearing lagi satu dan kompas tunjuk ke arah astaka lagi , kami diberikan tugas untuk memasak maggie dan telur hanya menggunakan mancis dan bekas tin susu . Lepastu kami gunakan bearing lagi satu dan kompas tunjuk ke arah gelanggang bola keranjang . Tugas kami untuk menjawab kuiz . Dan bearing tunjuk ke arah pondok pakguard , diberi tugas untuk buat satu bulatan besar menggunakan surat khabar . Dan lepastu pergi ke tempat pelajar PPKI untuk bermain radio karat . Lepastu ke dewan dan kami orang yang ke-2 sampai ke dewan .


Penyampaian hadiah mengikut markah kerjasama dan markah-markah semasa aktiviti , alhamdulillah kumpulan SKIES dapat nombor kedua , Hadiah dia agak besar . hehehehe . Ni lah kumpulan kami , kumpulan SKIES , nama yang agak aneh sbb tak sampai 2 minit kami berfikir untuk letak nama kumpulan. hahaha . Ketua kumpulan Halim , aku penolong Halim . Lelaki 9 orang dan perempuan 14 orang , dalam gambar perempuan 3 orang tak cukup , pergi mana tah . Walaupun kami dapat hadiah yang merupakan makanan , tapi kami juga dapat hadiah yang tak ternilai iaitu kenangan , bersahabatan , tolong-menolong . Daripada tak pernah bertegur sehinggalah rapat . Daripada tak kenal nama , sehingga kenal. Moga wasilah yang terjalin tidak putus selamanya.




Kursus Pemilihan Tokoh Nilam Peringkat Daerah


Assalamualaikum semua ! ,

Memang busy gila bulan ni , maaf jarang update blog wahai blog kesayangan , hahaha .

Baiklah , pada 24.4.2015 (jumaat) yang lepas , semua calon yang layak ke peringkat daerah kena datang ke PKG SG CHOH lagi untuk taklimat pasal syarat folio tokoh nilam . Memang malas gila nak buat sebab 12.5.2015 dah start mid year exam . Nak study pun tak tenang sebab folio tak siap siap . Tapi cikgu cakap , seeloknya siapkan sebelum exam , baru tak menganggu . Folio tu kene siap sebelum 22.5.2015 , sebab time tu dah ada dkt Shah Alam , 3 hari program tokoh nilam dkt sana .

Ni jadual kiteorang masa dkt Shah Alam tu . :




Memang terkejar-kejar lah . haha . And masa taklimat , dalam folio kena ada bahagian lampiran , gambar-gambar masa kecik , gambar dengan family , aktiviti-aktiviti mcm kem . banyak la . So time tu start la mencari gambar dkt facebook , insta , blog cikgu sks . Hahahaha , untuk qasedah pulak , terpaksa mintak dkt ustad gambar . Masa cari gamba , terjumpa pulak gamba ni , aku sanggat kuruihh masa ni . hahaha





Masa dkt kursus , best sebenarnya , dapat jumpa kawan-kawan hahaha . Lepastu photoshoot untuk cover depan folio , srs best gila .

Sebelum tunggu giliran untuk photoshoot cover depan folio , bergamba dengan illya . hahaha . Aku nampak pendek sebab aku duduk atas meja. Sebelum ni aku dengan illya dah rapat . Menggila dkt wechat , bila jumpa balik , malu-malu pulak haih .

Lepas je dapat taklimat pasal folio , kami diberi peluang untuk gunakan kemudahan computer di sana untuk siapkan apa yang patut . Ok , ni bajet-bajet candid hahaha . 


Lelaki sorang tu hah , namanya kurnia . Memang femes , semua sekolah di hulu selangor kenal dia sbb dia memang rajin join pidato , debate , bahas , choral speaking semua . Sebelum nak pergi jumpa dia , kawan sekolah aku dah ramai suruh kirim salam hahaha . Pada mulanya dapat tahu yang kurnia tarik diri . Aku agak sedih sebab kalau dia tarik diri , aku sorang jelah lelaki yang ada. Tapi rupanya kawan perempuan dari sekolah dia yang tarik diri atas sebab tersendiri. Syukur tak terkata aku :') hahahha


Kiteorang tak boleh lama-lama dekat sana sebab hari jumaat , kaum lelaki nak pergi solat jumaat. Jadi pukul 1 dah balik rumah . Insyallah , lepas ni , 22.5.2015 jumpa lagi ye ! hahaha . Esok ada kem perdana SMK serendah . Byee


YES AKU BERJAYA UPDATE SATU ENTRY !!!!!!!


Sabtu, April 11, 2015

Pemilihan Tokoh Nilam Peringkat Zon

Assalamualaikum and hai semua orang !! .

Hari isnin , 06.04.2015 tarikh dimana aku ada pemilihan tokoh nilam peringkat zon . Pada mulanya cikgu salamah datang ke kelas kiteorg dan buat pemilihan untuk wakil Smk Serendah . Dan setelah pemilihan , aku , balqis , maisarah , nisa , dan cheng terpilih . Tapi malangnya si nisa tak boleh pergi sebab sama hari dengan sukan memanah dia .

Tempat pemilihan di PKG Sg Choh , di mana pada awalnya aku sangkakan di Smk Sg Choh . Hahahaha , gumbira aku dibuatnya sebab boleh dikatakan banyak kenalan aku dkt sekolah tu. Hari yang sama , rupanya baru aku tahu pusat pemilihan di PKG Sg Choh dalam Sk Sg Choh . hahahaha .

Kiteorang ditempatkan di dalam bilik yang selesa walaupun agak kepanasan kerana penghawa dingin tidak dapat berfungsi dengan baik tambahan pula pakai jaket . hahaha , lepastu kiteorang diberikan taklimat mengenai sistem pemilihan dan sebagainya .

Lepastu ada sesi mengambil gamba :


Dan seperti yang dijangkakan , banyak budak bahas ala parlimen yang join pemilihan tokoh nilam . hahaha . Jadi boleh dikatakan aku dah ada ramai kenalan . Sebelum di temuduga , kiteorg diasingkan kepada beberapa kumpulan secara rawak , dimana satu kumpulan ada 6 orang dari berlainan sekolah. Aku kumpulan 5 dan aku satu-satunya lelaki dalam kumpulan tersebut . Segala program pengenalan diri , bicara buku , bercerita , dimulai oleh aku , dek kerana satu-satunya lelaki kata mereka . hahaha .

Dan semasa temuduga , dia suruh aku mengenalkan diri dan soal asal usul nama unik aku  AAIZAATT BIN AZHAR , kemahiran aku , mengenai blog aku , rekabentuk blog , churpchurp dan nuffnang , belajar dalam negara atau luar negara mana lebih baik , maksud NILAM , cara menarik minat pelajar untuk membaca dan sebagainya . 

Semasa pengumuman peserta yang layak ke peringkat daerah , nama aku disebut !! Alhamdulillah , pelajar Smk Serendah 2 orang dapat wakil daerah, aku dan balqis . 7 orang yang terpilih , lelaki hanya 2 orang , aku dan kurnia dari Smk Bukit Sentosa . 

k , tu jee , wish me luck untuk peringkat daerah buat aku dan untuk exam yang bakal aku tempuhi . Maaf jarang update , busy dengan hal sekolah , tambahan pula bulan 5 dah start exam , banyak bab yang aku tak faham lagi , terutamanya Biologi dan Addmath . Terpaksa lebihkan masa untuk study . Bye !!


Selasa, April 07, 2015

SEGMEN BLOGWALKING AMAL WAKAF PEMBINAAN SURAU SEKOLAH RENDAH AGAMA AT-TAQWA TEMERLOH



Klik banner untuk join .

Saya tidak mampu untuk menyumbang wang , jadi ini sahaja yang mampu saya lakukan dengan menyebarkan di alam maya , moga ramai join segmen ini kerana hadiahnya lumanyan di akhirat kelak.

Khamis, April 02, 2015

Whatsapp Call Menelan Data



Walaupun kita tahu dengan adanya penambahbaikan Whatsapp yang mampu membuat panggilan telefon tanpa mengenakan cas , tetapi masih ada masalah dan kekurangannya .

Kedua-dua pihak dalam panggilan akan menghabiskan data dengan banyak . Pemanggil Call Whatsapp akan dikenakan penolakan data yang lebih tinggi berbanding penerima panggilan .Satu minit kos panggilan Whatsapp sekitar 0.15 MB hingga 0.20 MB data 3G . Hal ini bermakna kos panggilan 5 minit sekitar 1MB untuk data 3G.

Kualiti panggilan pada rangkaian 3G baik dan jelas tetapi pada data 2G , kemungkinan besar phone anda akan lag. Untuk data 2G , satu minit kos panggilan Whatsaap dikenakan sekitar 0.35MB yang menghairankan kerana ia lebih tinggi berbanding data 3G. Tanpa pelan internet mudah alih, kadar data standard bagi kebanyakan pengusaha adalah 4p / 10 KB (3G) dan 10p / 10 KB (2G). Ini secara kasar diterjemahkan kepada Re 1 setiap minit WhatsApp panggilan pada 3G dan RM 2.50 per minit pada rangkaian 2G.

Pemanggil perlu mempunyai kelajuan internet yang lebih baik untuk perhidmatan yang lebih baik. Bukti apabila abang saya pemanggil rakannya yang mempunyai kelajuan internet 8Mbps dengan menggunakan WiFi di rumah , manakala abang saya menggunakan internet muda alih 3G . Perkhidmatan panggilan tersebut tidak memuaskan kerana terdapat banyak suara bergema yang menganggu perbualan mereka. Perkhidmatan panggilan tersebut menjadi lebih baik apabila rakannya yang membuat panggilan kepada abang saya. Saya membuat panggilan kepada rakan sekelas saya dengan menggunakan data 3G , ia juga mempunyai masalah yang sama , suara gema yang menggangu pembualan.

Sekarang pula , saya beralih kepada internet 2G untuk memanggil kawan sekelas saya yang menggunakan data 3G . Pada mulanya , panggilan gagal disambungkan . Apabila bertalu-talu saya membuat panggilan kepada rakan saya , ia berjaya disambungkan , tetapi malang dan mengecewakan apabila ia terdapat lag yang sangat teruk pada telefon saya . Kawan saya membuat panggilan kepada saya pula , ia mendapati lebih baik daripada saya yang membuat panggilan.

Masalah ini tidak berlaku kepada pengguna WiFi di rumah , selain mempunyai masalah gema yang sedikit. Walaupun dengan adanya perkhidmatan Call Whatsapp , ia masih memberi masalah kepada pengguna internet . Untuk urusan-urusan yang penting seperti urusan kerja atau kecemasan , call menggunakan kredit lebih efisen berbanding membuat panggilan memalui Call Whatsapp yang mempunyai banyak gangguan .


Selasa, Mac 31, 2015

WhatsApp Boleh Call



Paling pelik dan sangat ganjil , balik je dari sekolah , tetiba ada orang call . Bukak phone , eh !! whatsapp boleh call ? Sangat pelik dan teruja hahahha , dan betapa terujanya lagi akak senior aku , dah lama tak bertegur sanggup call sebab teruja dengan kebolehan baru whatsapp . Dulu kalau nak call free , wechat jela , now whatsapp dah ada , lagi senang . Sebab pengguna whatsapp lagi ramai daripada pengguna wechat , jadi ada segelintir kawan yang tak guna wechat susah nak call sebab kita semua kedekut habiskan kredit haha.

Tapi ada berita yang mana pengguna IOS iaitu pengguna iphone , tak boleh upgrade call whatsapp , mungkin syarikat whatsapp tahu pengguna produk apple ni semua kaya kaya , tak payah nak free free call , kahkah . Tapi buat pengguna iphone , jangan risau , pastinya syarikat whatsapp akan berusaha untuk membebolehan call whatsapp untuk pengguna IOS . Lepas layan call daripada senior yang teruja , kita pun teruja jugak , pi call ramai kekawan aku , ramai yang jadi mangsa , hahaha . Tapi faktor internet memainkan peranan yang tersangatlah penting untuk kelancaran apabila call  . Dan kalau boleh pakai earphone semasa call ,  sama je dengan call di wechat , kalau tak pakai earphone akan terasa amat ganjil sbb kita dgr suara kita sendiri ulang ulang , hahaha .

Kalau dulu orang cakap , pabila bangunnya aplikasi whatsapp membuatkan perkhimatan mesej ringkas SMS. bagai tiada fungsinya , dek kerana boleh dikatakan semua orang mempunyai telefon pintar dan internet . Jadi bila syarikat whatsapp buat perkhidmatan free call , bye bye fungsi call yang mengenakan cass kredit hahaha . Sekarang kredit hanya dihabiskan untuk melanggan internet dan mampu kita call  , mesej dengan free sepuas-puasnya . hahaha

Sistem GST Malaysia Tidak Telus ?



Baiklah , mungkin masih ramai yang masih tidak tahu mengenai GST , kita dihebohkan dengan berita GST yang tidak telus , tidak bagus , menyusahkan rakyat dan sebagainya .

Entry ini akan memberikan pendedahan serba sedikit mengenai cukai GST Malaysia , khas untuk pelajar sekolah , remaja yang masih kabur dengan GST . Kekaburan atas kurang pendedahan ini membuatkan pelbagai tangapan negatif ataupun tangapan melulu dari pelbagai pihak .Tambahan pula , termakan dengan hasutan dakyah songsang dan terlahirlah rakyat yang haru biru . Mungkin kerapuhan sistem kerajaan untuk pendedahan cukai GST sendiri yang membuatkan masyarakat kabur , jika mahu berharap kepada iklan di TV , tidak cukup .

Apa itu GST ? 

GST adalah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Good and Service Tax). Di beberapa negara juga dikenali sebagai Value Added Tax (VAT) atau Cukai Nilai Tambah.

Kenapa GST dilaksanakan kerajaan ?

Selama ini kita telah membayar dua cukai serentak dalam Cukai Jualan dan Perkhidmatan (Sales and Service Tax –SST) bagi setiap perkhidmatan dan barangan yang kita beli . Cukai Jualan - 10% , Cukai Perkhidmatan - 6% menjadikan setiap barangan dikenakan cukai 16%. Cukai-cukai ini kadangkala tidak disedari oleh kita kerana tiada dalam bil atau resit pembelian kita dan juga faktor tidak dihebohkan sebagaimana kehebohan GST. Berita baik kepada kita apabila kedua-dua cukai ini akan dihapuskan sama sekali dan digantikan dengan cukai GST berkuatkuasa pada 1 April 2015. Selepas tarikh itu kita hanya dikenakan cukai GST 6% sahaja. Jadi harga barang tidak semestinya melonjak naik sehingga memimbangkan para pembeli .

GST diperkenalkan bagi memperbaiki , mempebaharui dan menyusun semula sistem percukaian negara pada masakini supaya lebih berkesan, saksama, efisien dan telus.


Salah satu penipuan yang dilakokan oleh golongan peniaga tidak faham dengan sistem GST dan sengaja menjatuh kerajaan serta mengucar kacirkan pandangan persepsi masyarakat kini. 


Kadar cukai GST Malaysia membebankan rakyat ? 

Mari kita lihat , sebenarnya cukai di Malaysia yang diperkenalkan pada tahun 2015 hanya sebanyak 6% . Sedangkan di singapura 7% manakala Indonesia , Filipina , Kemboja , Laos , Thailand , Vietnam , sebanyak 10% , adakah ia masih dikatakan membebankan rakyat sedangkan kerajaan sedang membantu menurunkan kadar cukai berbanding negara ASEAN yang lain .

Renung-renungkan , :)

Krinkes Decor PERSONAL USE

Manfaat Tidur Tengah Hari




Assalamualaikum and hye semua ! ,
Demi Cikgu Marianie , aku ambil cabaran untuk membuat pengucapan awam di khalayak ramai , iaitu pada perhimpunan sekolah , Shit !! hahahha , mimpi ngeri !! Buntu tersangatlah buntu untuk buat skirp , pemilihan tajuk , dan nebes untuk menghadap semua pelajar SMK Serendah dkt perhimpunan . Walaupun dah biasa dengan bahas ala parlimen dengan forum , tapi penonton tak seramai pelajar dkt perhimpunan weii ! hahaha , tapi takpe , aku selalunya acuh tak acuh je dengan pengucapan awam dkt perhimpunan , tapi aku nak semua org dengar pengucapan aku , penat je oden cari bahan . hahah

Tajuk yang aku ambil adalah Manfaat Tidur Tengah Hari , yang mana kawan aku Amnah dan guna tajuk ni untuk ujian lisan bm dalam kelas , disebabkan isi tajuk tu menarik , aku rasa wajar aku share ilmu ni dkt ramai orang . Banyak sebenarnya manfaat tidur tengah hari tau .Kita dihebohkan dengan berita hots ! yang mana kalau sebulan tanpa henti tidur pada waktu asar akan jadi gila !! , hahaha jadi mungkin ada yang takut dan was was untuk tidur pada waktu tengah hari , tidur pada waktu tengahhari mempunyai kelebihan yang teramat banyak sebenarnya .

Sebenarnya dalam islam sendiri menggalakkan umatnya melelapkan mata seketika iaitu dalam jangka masa 10 hingga 20 minit selepas menunaikan solat zohor . Tambahan lagi tidur lepas zohor yang mana tergolong antara waktu tengahhari ini merupakan perbuatan sunat . Sunat maknanya berpahala kepada sesiapa yang menunaikan kerana ia merupakan amalan Nabi Muhammad SAW dan para sahabar baginda.

TIDUR QAITULAH :

Apa itu qaitulah ? eh aku pulak tanya korang , hahaha . Tidur tengahhari ini dipanggil sebagai qaitulah dengan bahasa arab , manakala golongan barat memanggil qaitulah ataupun tidur tengahhari ini sebagai nap . Di negara barat , selalunya nap dilakukan sekitar pukul 2 hingga 4 petang . Selain itu hasil kajian mengatakan bahawa amalan nap mampu mengelakkan daripada penyakit jantung.

KELEBIHAN QAITULAH :

Menurut kajian , seminit qaitulah ni bersamaan dengan 45 minit kita tidur pada waktu malam , sangat bernilai . Jadi 10 hingga 20 minit kita lelapkan mata masa tengahhari sudah memadai . Pada sebelah malam pula , kita boleh bangun untuk mengulangkaji pelajaran ataupun solat pada waktu malam tanpa rasa penat dan mengantuk . Maknanya disini , tujuan qaitulah adalah untuk memastikan umatnya mampu beramal ibadat pada waktu malam dengan kusyuk .

Seterusnya , tidur sejenak ni mampu membuatkan badan kita mendapat rehat yang secukupnya sehingga membolehkan kita melakukan pelbagai aktiviti harian dengan sempurna.

Menurut kajian lagi , sebenarnya manusia perlu berehat setelah 6 hingga 8 jam berjaga . Sebagai umat islam lazimnya kita akan bangun seawal 5:30 pagi untuk menunaikan solat subuh , jadi kalau kita berjaga sehingga tengahhari , sudah dalam lingkungan 6 hingga 8 jam kita telah berjaga , jadi watu tengahhari ini merupakan waktu yang teramat wajar untuk kita berehat.

Bagi mereka yang konsisten dengan tidur tengahhari ini , yelahkan , siapa tak suka tidur kan ? hahaha . Bila korang bangun , korang akan terasa sedikit pening dalam 5 hingga 10 minit.  Namun selepas itu , korang akan mendapati perubahan yang mendadak dari segi emosi , kecerdasan , dan lebih fokus serta meningkatkan produktiviti.

Dalam kajian pakar juga , tidur tengah hari ini ataupun sebagai qaitulah , ataupun nap , hahaha mampu mengurangkan risiko sakit jantung sebanyak 30% serta dapat membantu dalam masalah pening kepala dan migraine.

Kesimpulannya , sudah terang lagi bersuluh , cerlang terangan hahaha , bahawa tidur tengahhari ni patut dijadikan amalan disamping dapat memperoleh kekayaan faedahnya , kita mampu memperoleh pahala , menyelam minum air katakan , hahaha . Kajian pakar pun telah membuktikan bahawa betapa pentingnya -tidur sejenak ini . Jadi , renung-renungkan , Byeee !

Krinkes Decor PERSONAL USE

Sabtu, Mac 21, 2015

Tips Meningkatkan Follower/Like Di Instagram



Mula buat insta August 2014 - March 2015.  Usia ig aku baru 7 bulan.

Assalamualaikum and hi readers ! 
Harini sempena followers instagram aizat cecah 3 ribu , aizat nak share tips untuk korang . 3 ribu tu takdelah banyak sangat , tapi kalau diikutkan tips aizat , kalau korang gigih dan bertahan , mana tahu 300 ribu ? siapa tahu ? hahaha . Bukan nak banyak followers untuk kejar hot kejar populariti , tapi cuba korang fikir sendiri , kalau korang gigih upload beribu gamba kenangan korang , tapi sorang je yang like gamba kau , kau tak rasa ke fungsi instagram bagai hak tuih ? kann ? Jadi , biarlah kenangan korang , gamba-gamba yang korang anggap istimewa tu , dilihat ramai orang , baru rasa puas dan berbaloi diupload, tak gittu ? haha

Okay berbalik kepada tujuan utama entry ini , Tips Meningkatkan Followers/Like Di Instagram :

1 . Rajin like gamba .
Baiklah , aizat percaya , ramai orang yang follow insta kawan/kenalan dia , tapi tak like gamba . Haaa ? tak mengaku ?? kalau macam tu , kenapa ada orang followers dia 1000 , tapi like dkt gamba dieorg hanya 60 ? Hanya 6% kot yang like. Okay ni bukan GST , hahaha . Bila korang like gamba kawan korang , automatik nama korang akan terpapar dekat noty phone dieorag , jadi dieorg berkemungkinan besar akan follow/like korang . Jadi lebih banyak gamba yang korang like , lagi banyak lah kemungkinan follower/like korang meningkat.

2. Rajin komen 
Haa , ini juga satu tips yang baik , bila korang komen , cth "uishhhh" , "gempak do gamba kau" ,"flawless gila do" , korang akan terdedah dengan followers pemilik gamba tersebut . Jadi kemungkinan besar juga followers kawan kau tu follow insta korang . So lagi banyak followers pemilik gamba yang korang komen tu , lebih banyak dedahan yang korang boleh dapat . cth , korang komen la dkt gamba artis artis , kalau tak boleh datangkan followers yang ramai , takdelah orang meniaga online sibuk komen "visit my ig untuk kurus/tinggi/gemuk" tu dkt ig ig artis kita . 

3. Gamba profile menarik
Bila gamba profile korang menarik , cute , encem , lawa , cun dan sebagainya. Bila orang yang nampak korang punya ig , hasil daripada like/komen korang yang aku ajarkan tu , dieorg akan tertarik untuk follow korang , lagi-lagi kalau korang punya gamba di insta semua smart taraf pro . Kalau rasa gamba yang korang upload tu berkualiti rendah , better korang private kan insta korang , ini akan menimbulkan perasaan kurang senang bagi yang melihat gamba profile cun meletops korang tu , diaorg nak tgk muka korang yang cun tu lagi banyak , tapi private , so diaorg akan follow korang untuk lihat gamba insta korang , hehehe.

4. Guna hashtag
Gunalah pelbagai hashtag yang korang nak , lagi banyak korang guna , lagi banyak peluang untuk orang jumpa ig korang , cth hashtag #Selfie #SelfieSunday #AkuPakaiKauPanas #SmkSerendah dan sebagainya . Simbol hashtag ini membantu untuk berkongsi gamba kita , melalui simbol hashtag yang kita gunakan tersebut. 

5. Update tempat
Sebagai cth korang pergi ke kenduri kawin saudara mara korang , ada pulak saudara korang yang cun melecun , kacak bergaya yang korang nak berkenalan , tapi segan . So sambil-sambil snap gamba masuk insta , update la tempat , cth , Rawang,Selangor . Atau guna simbol hashtag untuk update tempat , cth #KenduriSaudara #PasirPanjang #AlinLoveFahmi #RumahTokYam.  Jadi manalah tahu saudara kau tu klik tempat tu or cari by hashtag , then jumpa gamba korang , follow korang , dan jadi kenalan. Aizat sendiri dah terbukti berhasil , sbb guna hashtag #BahasAlaParlimen masa gamba berdebat , budak smk bukit sentosa 1 habis stalk sakan insta aku , serbu follow 2,3 orang.

6. Bio unsur keganasan
Takdelah ganas sangat , but , bila korang letak bio , cth "unfollowers detected" , "baik tak payah follow kalau nak unfollow , aku boleh check , sekian" . Orang yang nak unfollow korang akan rasa rugi , sbb nanti korang akan unfollow dieorg balik . So dieorg tak jadi unfollow , hahaha . Aizat tak buat kaedah ni , sbb aizat akan unfollow orang yang unfollow aizat diam-diam , malas nak tulis bio , semak , hahahaha , tapi aizat rasa teknik tu berkesan . 

Cara nak check orang unfollow kita ?
Pergi ke laman web "crowdfireapp" . Pandai-pandai lah korang belek belek , tak faham inggeris bukak kamus , malas bukak , pi google translate , hahaha .

Tu je yang dapat aku kongsikan , kalau anda rasa tips anda lagi bernas , sila share di ruangan comment dan saya akan update pada entry ini tips anda , dan sertakan credit ke blog anda , hehe :) 

Krinkes Decor PERSONAL USE

Ahad, Mac 15, 2015

Bahas Ala Parlimen Smk Serendah



Assalamualaikum and hey reader !!

Maaflah dah lama gila gila gila dan sawan tak update blog , bukan apa weii , busy dengan hal sekolah. Faham-faham la dah form 4 , sedar tak sedar tahun depan dah SPM weh !! . Aduiii , homework dia jangan disebut , memang superbbb banyak gila , hahahaha .



Tambahan pula aku masuk Bahas ala parlimen . Tahun lepas aku join sekadar menjadi pelapis a.k.a penyibuk , hahaha . Then tahun ni aku masuk pada mulanya untuk mengalas jawatan perdana menteri tanpa membuat pilihan raya , hahahha . Perdana menteri kerja dia senang sikit , hanya hafal , baca teks dengan lancar dan jelas. Ketua pembangkang pula sama je , cuma 1 bidasan hujah 1 oleh Perdana menteri . Tapi entah tiba-tiba aku dipecat untuk menjadi perdana menteri dan ditukarkan jawatan ke menteri kedua . HAHAHHAHAHAHA , malang bagi aku . sebab menteri kedua boleh dikatakan susah . Menteri kedua membidas hujah 1 oleh ketua pembangkang dan sertakan 2 hujah pihak kerajaan iaitu hujah 2 dan hujah 3 . So dah boleh agak , pihak lawan mesti fokus dkt menteri kedua untuk celahan . Glupppp !! *Telan ayaq liuq* . Pembangkang kedua pulak lagi susah , kene bidas 3 hujah pihak lawan , hujah 3 , 2 , 1 dan sertakan 2 hujah pihak pembangkang . perffffhh.

Hasil daripada undian , kami bertuah terus ke suku akhir . Dan lawan smk bukit sentosa , bertuah sekali hahaha . Sangat sengit , semua dengan pendirian yang tersendiri , daripada harus bergaduh tentang isi usul , digaduhkan pula sistem perdebatan usul dan sebagainya . agak sengit disitu . Pengalaman bagi aku . Aku dapat no berapa ??? rahsia ah beb ! hahahaha .




Dari kiri , Khalesya , Fatin , Cg Rosaida , Kak Teha , Kak Diana , Cg Rosminah , Aisyah Alisa , Hasya , Me ! hahaha . Kak teha dan diana tu senior tahun lepas , bekas debat smkserendah , datang memberi tunjuk ajar . Fatin dan Hasya , next year dah takde . Tinggal aku , Aisyah Alisa , Khaliesa jee . huh !





Next year , aku akan buat sedaya upaya , sebab dah nampak shadow dia , bayangan debat . Insyallah tahun depan aku akan buat dengan terbaik . Yang penting next year tahun terakhir aku , aku nak bawa piala kenang-kenangan johan debat , dan piala pembahas terbaik , insyallah , segalanya berjalan dengan usaha . hehehe.



Setelah penat mengusha semua pendebat dari sekolah lain berdebat , kot yang panas dibuka , dan menjadi seperti pelajar biasa , yang bisa online , main phone tanpa had . hahaha . Masa debat nak dekat , mana pegang sangat phone , fokus debat je , sebab nak harumkan nama sekolah , dan yang lagi penting , banggakan cikgu cikgu . If kalah sekalipun , kalahlah dengan bermaruah , asalkan sekolah bangga , cukup buat aku .


Sebelum tu , mari bertafakur beberapa jam untuk mengenang nasib rambut aku yang aku dah bela beberapan bulan , jodoh kami lama . Tak ramai cikgu perasan yang kiteorg bersama dan menjalinkan hubungan yang akrab . Tapi , masa nak debat , cikgu suruh aku potong untuk keselesaan berdebat , so malam sebelum hari perdebatan , aku ws si aiman untuk teman aku potong rambut , hujan-hujan , jasa aiman ku ingat . hahahha , terdesaknya sampai kedai india , aku bukan bersifat perkauman , semua tahu aku baik dengan cina dan india dkt sekolah aku , subjek sejarah , sivik , mengajar aku untuk tidak membezakan kulit dan bangsa malah agama . Tapi , tahu jelah kan , kedai potong rambut india , potongan rambut dieorg ke-overan , habis buruk rambut aku , walaupun dilayan mesra oleh pakcik tu . yang penting sekarang ni , aku dapat update blog , yehahhhh !!

Krinkes Decor PERSONAL USE

Sabtu, Januari 31, 2015

Kejutan Budaya - Aliran Sains - Kawan baru

Assalamualaikum readers !!


Heyy , topik perbincangan hari ini adalah kejutan budaya ,kawan baru dan aliran sains . cehh , hahaha . Takde lah kejutan budaya , saja je kasi gempak hahaha . Masuk SMK Serendah masa awal tahun . Dengan result 5A dalam PT3 sahaja , aku ditempatkan ke kelas pertama dalam.  Kira jap , viva , saga , wira , waja , perdana , inspira , kembara , persona , satria , bla bla . dalam 10 kelas gituhh . Sebelum ni aku kelas 1 perdana , naik 2 wira , stay wira sampai tingkatan 3 dan 4 viva . 4 viva sah sah kelas sains . Kawan rapat aku ramai dapat kelas saga . Jadi aku di kelas viva agak hambar , yelahh takde kawan sangat . Ada pun yang gila gila dkt media sosial tapi dlm kelas krik krik.

2,3 hari aku agak hambar , duduk seorangan , aku perasan , ramai budak lelaki yang cuba mengajak aku lepak dgn group diaorg , tapi aku tanak la rosakkan suasana harmoni dieorg , gituh hahaha . Then hari demi hari aku makin rapat dengan dieorg . Taklah teruk sangat sebenarnya , memang lah niat utama aku nak belajar kejar cita-cita setinggi gunung , tapi dalam masa yang sama kene ada kawan , yang boleh buat hidup dlm kelas tidak terlalu membosankan . hari pertama dan kedua aku masuk kelas yang agak bijak tu , aku selalu tidur , sbb tak tahu nak buat apa , keluarkan buku nota , cak cak baca nota, belek belek jadual , padahal tak penting pun nak tgk buat masa tu . Dan yang paling aku terfikir dkt benak aku , aku lah yang terbodo kurang bijak antara semua anak permata pintar tu .

Yelah , aku dah la tak pandai sangat berspeaking bi ni .Sekadar mengarut dengan tatabahasa merepek mcm kerepek boleh la . Time cikgu bi ckp ada public speaking spontan , aku lah manusia paling gelabah karang ayat siap siap dalam kertas . siap belek belek kamus . Pelajar lain selamba je dengan spontan keluarkan ayat mat saleh bagaikan air mengalir . Ouh shitttt ! haha , and bende paling melegakan , yaa aku tak kene buat . hahahahaha . Aku rasa bende ni bagus untuk aku , yelah kalau aku dikelas bwh , sampai kiamat level bi aku tak naik naik dan terus menerus noob . haha .

Aliran sains , aku memula nak ambil akaun je , tapi keluarga nak aku ammil sains , cikgu pulak ckp aliran sains banyak peluang kejaya , yyelah , aliran sains nak kerja akaun boleh , aliran akaun nak kerja bahagian sains tak boleh , terbukti cabang pekerjaan luas meluas mcm dahi aku . Subjek pun insyallah aku akan tempuh dengan jayanya . har har har . haha

Kawan baru , yey , hahaha , ada lah mamat ni , aku ingatkan dia ni dari sekolah agama , sbb dia muka baik , putih , jambu , tinggi , berlengan panjang . hahaha , rupanya tidak , selepas aku sportingkan diri menegur dia masa terserempak dkt luar sekolah . Rupanya dia dulu bersekolah di SMK Darul Ehsan di Selayang . aku selalu jgk lalu sekolah tu . Paling unik is , nama dia REDHA . hahaha , dia ckp dia selalu kene bahan . dgn cikgu semua sbb nama dia . Aku pun apa kurangnya , Aaizaatt , lagi unikk . agaggaga . Dia rupanya diam diam ubi berisi wooo , rupanya dia tu captain bola sepak dkt sekolah lama dia , jgn pandang sebelah mata woo . hahaha , then dia jenis yang kind person , baik , haha . Peminat kucing ,yeahh ada geng . haha .

Sorry guys sebab dah lama gila tak update blog , almaklumlah sibuk dengan sekolah , Form 4 bukan honeymoon bla bla bla ..ahahha . see yaa
Krinkes Decor PERSONAL USE

Ahad, Januari 25, 2015

Ammar Haziq Azlan - Entry Sedih

Assalamualaikum readers .

Harini tepat pukul 10 aku relakan mata aku tgk kau melambai dalam kereta , semakin jauh dan kabur , kabur , kaburr .. cehh hahaha . Sebelum tu aku nak cakap igttak masa sk serendah dulu dulu ? kita join boria pengakap , berlatih punyalah gigih sampai ketiak masam , bila persembahan org lain semua gempak2 , persembahan kita last so lagi gempak , kita dapat no.1 hahahaha . Then dari situ kau dah kabur sikit dari hidup aku .

Masuk smk serendah , aku tak seberapa rapat sangat dgn kau , time aku bertugas pss cikgu salamah suruh tutup borang ahli baru pengawas pusat sumber sbb dah penuh . So aku tutup la , bila kau dgn halim sampai pss , mintak borang dgn kereknya aku ckp dah penuh , lepastu tetiba cikgu keluar dan ckp still ada peluang bla bla bla . Muka kau dgn halim paling kerek dkt dunia aku pernah tgk masatu -_- , lepastu sekelas 1 perdana , boleh tahan rapat katako ,

Then sekelas lagi 2 wira . time tu aku nak pindah Serendah Utama , aku dah bayangkan rumah aku tak akan dkt dgn rumah ammar ,mesti jauh sikit , bila dah pindah katako , sebelah rumah dia je kot , happy gila . hahaha, rapat la gak sampai masuk TRESS semua , kene anti dgn cikgu mcm dah lali je , sbb nak sangat TRESS SMK SERENDAH menang kot , bila nak ke tempat penyampaian hadiah dpt tahu yang kita tak boleh pergi sbb kita hanya sukerelawan , fakk hahaha , aisyah alisa pujuk memujuk , last2 dapat , yeeyyy , lepastu dlm bas , menggila je , aisyah alisa pulak tak habis dgn pakcik driver bas tu , muka penjahat katanya xD , sampai pakcik tu kasi karipap pun dia ckp ada santau pebende hahahah . Lepastu kes dalam surau , perghhhhhhhhh kenangan sia , tak leh lupakan hahaha , dimerit belambak gila time tu , aku punyalah cari seribu alasan dkt cikgu roy , kau selamba je ckp "Aizat , jujur jelah , jgn tipu"  *pappppp* kene sebat dgn cikgu sbb menipu , sakit hati dooo .haha . Kononnya nak study , alasan paling menyejuk hati mak bapak , aku kasi sbb nak tidur rumah ammar , masuk bilik ammar , bukak buku  , tetiba cicak ckp kiteorg blur dan nerd . Kiteorg terus bukak movie , layan movie dlm lappy dia , ada movie robot hahahahahhaha xD , dalam kelas bukak buku bi tergelak gelak do hahaha . Pergi rawang semata beli pou , kaki kau tersepit dkt pintu ktm , lepastu ponteng sekolah -_- ahahaha .

Lepastu sekelas lagi , 3 wira , kelas paling hotss dgn kebisingan yang melampau , sampai pengetua masuk kelas 2,3 kali la bla bla bla . rasanya masuk form 3 lah kita aktif qasedah serendah utama en , punyalah kerek buat persembahan , mulut berzikir dgn alunan merdu , mata perhati je awek yg lalu . hahahha , dalam suka , banyak gak duka , gaduh tu perkara biasa , sedangkan lidah tergigit , inikan jiran , aku gigit telinga  dia , hahaha . Bende paling best adalah bila karok dgn halim, shera , adila , semua . Orang karok happy happy , tapi kiteorg karok sampai bergaduh hahaha xD

Tak sekelas dah bila dah form 4 , masa form 3 aku dah tak sedap badan dah bila kau ckp nak sangat mohon vokay teknologi marin , maafkan aku , sbb masatu aku doakan kau tak dapat , hahahahahha , tapi doa aku tak makbul , maybe sbb tak cukup solat 5 waktu plus solat hajat kot , hahaha , joke , tapi sakitnya hati , kau dapatt tawaran temuduga , shaiittt je dalam hati aku , aku cakcak cool , oh yeke ammar ? kau dpt temuduga ? ouh alhamdulillah lah ... Nampak tak penipuan tu ? hahaha , lepastu dpt tahu kau dapat tawaran , TERENGGANU LA SIOTT  , haih , still cak cak cool , buat mcm takde apa apa je . hahaha

Harini , aku bangun tidur terus gi panggil dia dkt rumah , kononnya perjumpaan terakhir cehh , sedih la gak, tapu la kalau tak rasa nak nangis , tapi tahan je , haha . Dapat la snap beberapa gamba dgn kau , cehh .


      



Terangsang ? hahaha , insta dia @ammar_haxiq yaww . ok sampai situ jelah . hahahahahah

Krinkes Decor PERSONAL USE

Selasa, Januari 20, 2015

Karangan Bahasa Melayu - Punca/Penyelesaian Banjir




Di Gua Musang , Kelantan iaitu tempat tinggal aku telah dinaiki air . Semasa air sedang naik , aku sedang tidur di ruang tamu bersama adikku . Aku terkejut dan tergamam melihat rumahku dinaiki air setelah dikejut adik . Setelah terperangkap dan terputus bekalan makanan , kami telah diselamatkan dan dipindahkan ke Sekolah Menegah Maahad Muhammadi Gua Musang . Kami sempat menyelamatkan beberapa dokumen penting . Dalam beberapa hari , pusat pemindahan tersebut ditenggelami air . Kami terpaksa dipindahkan ke pusat permindahan yang lebih selamat . Kami dibekalkan dengan pelbagai barang keperluan oleh pihak kerajaan seperti makanan, air, ubat-ubatan dan pakaian.

Aku terfikir akan punca berlakunya banjir tersebut , segala masalah yang menimpa mesti mempunyai sebab . Faktor utama yang terdekat adalah penerokaan hutan simpan di Kelantan dan Pahang  . Pembalakkan haram di Kelantan seakan tiada undang-undang , dek kerana jabatan yang berkuasa tidak bertindak kepada pembalak setimpal atas kesalahan mereka  . Jadi pembalak tersebut tidak takut akan tindakan berkuasa dan meneruskan aktiviti haram tersebut . Aktiviti tersebut menyebabkan air hujan naik dengan cepat dan berlakunya banjir .

Selain itu , sistem perparitan yang kurang sistematik juga merupakan  masalah banjir di Malaysia. Longkang, parit, tali air dan sungai yang terdapat di Malaysia tidak diselenggara dengan berkesan dan menyeluruh.  Sebagai contoh, longkang di Kemaman, Terengganu tidak diselenggara dengan baik. Lorong air yang tersumbat tidak dibaiki, sampah yang terkumpul di dalam longkang dibiarkan begitu sahaja. Longkang yang dibina sangat kecil berbanding jumlah bagunan yang ada.

Selain daripada itu , aku yakin dan pasti bahawa punca yang seharusnya diselesaikan adalah masyarakat yang memandang enteng tentang sampah sarap . Membuang sampah merata-rata sehingga tersumbatnya longkang . Apabila longkang tersumbat , air tidak dapat dilalui dengan baik , ini juga punca berlakunya banjir dalam kita tidak sedar sebenarnya .

Perubahan angin mohsun yang tidak stabil juga punca berlakunya banjir . Ianya dinamakan banjir monsun , dimana terjadi apabila musim banjir berlaku akibat daripada pegerakan angin yang membawa hujan. banjir ini lebih di khususkan di kawasan malaysia kerana mempunyai angin monsun yang berlaku pada bulan tengkujuh iaitu diantara bulan 9 hingga bulan 2. banjir monsun ini berlaku di kawasan tertentu sajaha seperti di kawasan pantai timur semenanjung malaysia iaitu Pahang,Kelantan,Terengganu dan juga sabah dan serawak. Kita boleh lihat , banjir yang menimpa sekarang juga diantara bulan 9 hingga bulan 2 . Jadi sudah terang lagi bersuluh ia angin mohsun juga merupakan puncanya .

Daripada semua punca-punca berlakunya banjir tersebut , kita seharusnya memikirkan penyelesaian bagi masalah agar pisang tidak berbuah kali kedua . Antara penyelesaiannya ialah dengan penguatkuasa undang-undang . Pihak berkuasa seharusnya memberi tindakkan yang sewajarnya kepada pembalak haram . Selain itu , kerajaan perlu menaiktarafkan sistem saliran agar air dapat dilalui dengan baik dan secara tidak langsung peratusan berlakunya banjir dapat dikurangkan . Seterusnya , aku menyokong akan aktiviti-aktiviti seperti program kitar semula . Dengan ini kita dapat melahirkan masyarakat yang bertanggungjawab dan dapat mengeratkan lagi wasilah antara kaum dalam program tersebut .


Dalam beberapa hari , air banjir telah semakin surut . Kami dibenarkan pulang ke rumah untuk membersihkan rumah masing-masing  . Aku tercengang-cengang kerana hairan , bagaimana untuk membersihkan lumpuh yang setebal buku kamus dewan bahasa . Kami membersihkan dengan perasaan sayu kerana melihat rumah kediaman kami kotor dan berselerak . Tapi , dengan adanya bantuan pasukan sukarelawan dari pelbagai negeri dan pelbagai bangsa dapat meringankan beban mangsa-mangsa banjir . Aku boleh lihat semangat perpaduan yang terjalin semasa berlakunya bencana tersebut , kaum wanita saling membantu bagi penyediakan makanan di pusat pemindahan , kaum lelaki pula saling membantu mengalihkan barang bantuan . Betul kata orang , ada hikmah disebalik dugaan . 
Krinkes Decor PERSONAL USE

Sabtu, Januari 03, 2015

Kerja Sambilan Cuti Sekolah

Assalamualaikum readers yang dihormati lagi disayangi ,

Harini aku nak kongsikan pegalaman kerja sambilan aku semasa waktu cuti sekolah ni . Pada mulanya aku nak kerja di kedai makan nasi ayam yang berdekatan dkt area rumah aku , sbb ramai ckp gaji tinggi , kerja dari tengah hari sampai petang je . Tapi malangnya sudah penuh . Jadi aku dengan Azizi pergi cari kerja naik moto , haha , yang kelakarnya , baru satu kedai tanya ada job ke idok , dah balik rumah sbb putus harapan , siott haha .

Sebenarnya sebelum aku nak cari kerja dengan Azizi , aku rahsiakan dari ayah aku . Masa nak mencari tu aku ckp dkt ayah aku nak keluar je , bila Azizi datang rumah aku . Adesh ayah aku dkt luar , lepastu Azizi terkantoikan . Ayah aku masuk rumah sengeh sengeh dkt aku , haihh .


Lepatu try la cari cari kerja sambilan area rawang guna laman-laman web . Lupa dah laman web tu nama apa , yang pasti bila aku search , kebanyakkan dieorg mencari pekerja yang dah ada sijil SPM .

Lepas putus harapan , aku try mintak kerja dkt ayah aku . Alhamdulillah dapat habiskan 10 hari kerja dgn ayah aku dkt sepang . Ayah aku merupakan seorang Enjineer Elektrik , so kerja aku tolong tolong sikit sikit jee , maybe gaji aku 20, 50 atau 70 sehari .. sebab pekerja ayah aku yang ayah aku ambil dari budak teratai , area kawasan rumah aku dapat 50 mcm tu , kawan abg aku pulak dapat 70 . Pekerja yang profesional 100 sehari ..

Malangnya aku tak dpt lagi gaji aku, sbb ayah aku akan kasi bila kontrak sepang habis , bila habis owner kontrak tu akan kasi gaji dkt ayah aku , then baru ayah aku boleh bayar gaji aku . hikkss .

Then harini masuk hari ke-3 aku kerja di DCC Bright Clean . Pusat cucian kereta , milik ayah jiran bff aku . Ammar Haziq Azlan . Hukkk , hari pertama memang boleh tahan penat , tapi dah masuk hari kedua dah lali , caitt .hahahaha

Gaji aku maybe dalam 20 . Alhamdulillah , aku akan teruskan sampai hari ahad , maksudnya 4 hari je aku kerja , kalau aku rasa nak duit , aku kerja sana lagi . ahaha ,

Best tau shopping barang guna hasil titik peluh ketiak sendiri , sumpah best dah puas 'plus' hargai , hahaha. Kekawan yang kenal aku , tahu aku jenis tak suka meminta dkt family , aku jenis tahu susah senang family , cari duit bukan senang , sangat penat-memenatkan-terpenat-penatnya . hahaha , now aku official 16 tahun , mungkin kematangan datang pada umur aku sekarang ni , insyallah . ahahaha

That all , kalau ada story gempak lagi aku share, kalau korang baca dan comment , aku rasa dihargai. Kalau korang x baca , aku anggap je blog aku ni untuk luahan semata . hahaha xD

Krinkes Decor PERSONAL USE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © 2012 Reserved to Aaizaatt Azhar