Sabtu, Mac 21, 2015

Tips Meningkatkan Follower/Like Di Instagram



Mula buat insta August 2014 - March 2015.  Usia ig aku baru 7 bulan.

Assalamualaikum and hi readers ! 
Harini sempena followers instagram aizat cecah 3 ribu , aizat nak share tips untuk korang . 3 ribu tu takdelah banyak sangat , tapi kalau diikutkan tips aizat , kalau korang gigih dan bertahan , mana tahu 300 ribu ? siapa tahu ? hahaha . Bukan nak banyak followers untuk kejar hot kejar populariti , tapi cuba korang fikir sendiri , kalau korang gigih upload beribu gamba kenangan korang , tapi sorang je yang like gamba kau , kau tak rasa ke fungsi instagram bagai hak tuih ? kann ? Jadi , biarlah kenangan korang , gamba-gamba yang korang anggap istimewa tu , dilihat ramai orang , baru rasa puas dan berbaloi diupload, tak gittu ? haha

Okay berbalik kepada tujuan utama entry ini , Tips Meningkatkan Followers/Like Di Instagram :

1 . Rajin like gamba .
Baiklah , aizat percaya , ramai orang yang follow insta kawan/kenalan dia , tapi tak like gamba . Haaa ? tak mengaku ?? kalau macam tu , kenapa ada orang followers dia 1000 , tapi like dkt gamba dieorg hanya 60 ? Hanya 6% kot yang like. Okay ni bukan GST , hahaha . Bila korang like gamba kawan korang , automatik nama korang akan terpapar dekat noty phone dieorag , jadi dieorg berkemungkinan besar akan follow/like korang . Jadi lebih banyak gamba yang korang like , lagi banyak lah kemungkinan follower/like korang meningkat.

2. Rajin komen 
Haa , ini juga satu tips yang baik , bila korang komen , cth "uishhhh" , "gempak do gamba kau" ,"flawless gila do" , korang akan terdedah dengan followers pemilik gamba tersebut . Jadi kemungkinan besar juga followers kawan kau tu follow insta korang . So lagi banyak followers pemilik gamba yang korang komen tu , lebih banyak dedahan yang korang boleh dapat . cth , korang komen la dkt gamba artis artis , kalau tak boleh datangkan followers yang ramai , takdelah orang meniaga online sibuk komen "visit my ig untuk kurus/tinggi/gemuk" tu dkt ig ig artis kita . 

3. Gamba profile menarik
Bila gamba profile korang menarik , cute , encem , lawa , cun dan sebagainya. Bila orang yang nampak korang punya ig , hasil daripada like/komen korang yang aku ajarkan tu , dieorg akan tertarik untuk follow korang , lagi-lagi kalau korang punya gamba di insta semua smart taraf pro . Kalau rasa gamba yang korang upload tu berkualiti rendah , better korang private kan insta korang , ini akan menimbulkan perasaan kurang senang bagi yang melihat gamba profile cun meletops korang tu , diaorg nak tgk muka korang yang cun tu lagi banyak , tapi private , so diaorg akan follow korang untuk lihat gamba insta korang , hehehe.

4. Guna hashtag
Gunalah pelbagai hashtag yang korang nak , lagi banyak korang guna , lagi banyak peluang untuk orang jumpa ig korang , cth hashtag #Selfie #SelfieSunday #AkuPakaiKauPanas #SmkSerendah dan sebagainya . Simbol hashtag ini membantu untuk berkongsi gamba kita , melalui simbol hashtag yang kita gunakan tersebut. 

5. Update tempat
Sebagai cth korang pergi ke kenduri kawin saudara mara korang , ada pulak saudara korang yang cun melecun , kacak bergaya yang korang nak berkenalan , tapi segan . So sambil-sambil snap gamba masuk insta , update la tempat , cth , Rawang,Selangor . Atau guna simbol hashtag untuk update tempat , cth #KenduriSaudara #PasirPanjang #AlinLoveFahmi #RumahTokYam.  Jadi manalah tahu saudara kau tu klik tempat tu or cari by hashtag , then jumpa gamba korang , follow korang , dan jadi kenalan. Aizat sendiri dah terbukti berhasil , sbb guna hashtag #BahasAlaParlimen masa gamba berdebat , budak smk bukit sentosa 1 habis stalk sakan insta aku , serbu follow 2,3 orang.

6. Bio unsur keganasan
Takdelah ganas sangat , but , bila korang letak bio , cth "unfollowers detected" , "baik tak payah follow kalau nak unfollow , aku boleh check , sekian" . Orang yang nak unfollow korang akan rasa rugi , sbb nanti korang akan unfollow dieorg balik . So dieorg tak jadi unfollow , hahaha . Aizat tak buat kaedah ni , sbb aizat akan unfollow orang yang unfollow aizat diam-diam , malas nak tulis bio , semak , hahahaha , tapi aizat rasa teknik tu berkesan . 

Cara nak check orang unfollow kita ?
Pergi ke laman web "crowdfireapp" . Pandai-pandai lah korang belek belek , tak faham inggeris bukak kamus , malas bukak , pi google translate , hahaha .

Tu je yang dapat aku kongsikan , kalau anda rasa tips anda lagi bernas , sila share di ruangan comment dan saya akan update pada entry ini tips anda , dan sertakan credit ke blog anda , hehe :) 

Krinkes Decor PERSONAL USE

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © 2012 Reserved to Aaizaatt Azhar